Bylinková a permakulturní zahrada

Pojďte si užít bylinky a biozeleninu – ze záhonu přímo na talíř

🏵️

Suchá podkrkonošská louka okolo Glampingu Čihadlo je plná divokých původních bylin, které sbíráme a sušíme. Navíc je kolem jurty bylinková a permakulturní zahrada s asi 40 druhy bylinek na přípravu letních nápojů a také různé druhy
koření ke grilování a vaření. U většiny je i popis k čemu a jak je použít.

Permakulturni záhony okolo jurty můžete prozkoumat a využít pro své kulinářské umění .

Najdete v nich jahody, okurky, mrkev, hrášek, dýně , kedlubny, cibuli, saláty, špenát a mnoho dalších pokladů. 🥬🍆🍓

U vrbového kokonu najdete i kiwi 🥝, pnoucí jahody , angrešt , rybíz a všude spoustu druhů malin a ostružin .

Ke grilovaným masům na Vás čeká horská majoránka, fenykl, italský rozmarýn nebo 3 druhy tymiánu. Do salátů zkuste bazalku, brutnák, kopr, saturejku a spoustu dalších. Děti potěší sladká majoránka nebo čokoládová máta.

🌱

Co třeba zkusit MÁTOVÉ RIZOTO ?

1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno
2. Na kvalitním olivovém oleji zprudka opečeme cibuli, nejlépe za stálého míchání, až cibule mírně zezlátne přidáme rýži a také ji orestujeme
3. Přilijeme vodu a necháme vařit tak dlouho, až rýže změkne, ovšem nesmíme ji rozvařit
4. Rýži osolíme, zdroj tepla ztlumíme, přidáme parmezán nebo jiný sýr rozmixovaný spolu s lístky máty, máslo, vše promícháme pěkně odspodu, aby se sýr nepřipálil
5. Hotové rizoto servírujeme teplé, ozdobené snítky máty.

K rizotu si můžete vykouzlit salát z rajčat , okurek a salátu , špenátu, utrženého přímo z našich permakulturních záhonů .

Jako ozdoba jsou dokonalé květy z lichořeřišnice , kterou je Glamping Čihadlo doslova obalený .

Věděli jste , že lichořeřišnice má přírodní antibiotické účinky a je jedlá úplně celá ? Listy v salátu jsou také úžasné 🥗 !

Dobrota vytvořená díky naší bylinkové a permakulturní zahradě je skvělá jako příloha k masu nebo klidně samostatně jako skvělé veganské jídlo !

Máte chuť na Mojito nebo jiný zázrak ?

🍹

V bylinkové a permakulturní zahradě roste 7 druhů máty. Skvělý je také limonádový tymián nebo citrónová verbena.